Passa al contingut principal

Aniversari 10 anys molt cabrons

El passat 12 d'octubre els Cabrons i Bruixes de Centelles vam voler celebrar amb tots vosaltres el desè aniversari de la colla.

Volem agrair a tots els que vau ajudar a fer-ho possible i a tots els que vau participar en aquesta celebració tant especial.

I aquí us deixem el recull de fotos de les activitats que es van anar succeint durant tot el dia!

Foc i Soroll!12a Nit de Foc de Castellbisbal.
Dissabte 16 de gener, vam tenir el plaer de poder anar a 12a Nit de Foc de Castellbisbal.
Vam gaudir com nens amb el Correfoc. Va durar més de tres hores seguides sense interrupcions.

Al voltant de les 19.30 h va començar la tabalada i va ser des de la plaça de l'Església fins a la plaça Catalunya. En el recorregut anàvem acompanyats dels cremadors i de
les bèsties. En arribar a la plaça Catalunya vàrem estar tocant tots junts. 
Quan vàrem acabar, va començar el Correfoc amb totes les colles convidades. Vàrem ser pels carrers del poble, cremant i fent gaudir a la gent. Les bèsties mostraven tots els seus encants de llum i so.
En arribar a la plaça de l'Església, ens vàrem concentrar tots i va començar la llegenda i vàrem aprofitar per felicitar la Cuca que
complia 40 anys a la colla de Diables de Castellbisbal. (És la bèstia de la colla, divertida i molt bromista).
Durant la lectura de la llegenda, varen anar sortint les bèsties, els cremadors, els tabalers i molts més personatges. Entre actuació i actuació anaven fent un espectacle de focs artificials.
Vàrem finalitzar tots junts ballant amb el
públic que ens va venir a veure. La rematada final va ser el sopar de germanor que vàrem fer tots junts en acabar la festa.

Us deixem la llegenda, el text ha sigut tret de la pàgina dels diables de Castellbisbal.

http://diablesdecastellbisbal.blogspot.com/p/llegenda.html


Nouvinguts i vellvinguts, sigueu tots


ben trobats. Diu la llegenda que Castellbisbal compta amb un dels diables més antic, de tots els Paisos Catalans. I com totes les llegendes, aquesta també té més o menys components de veritat. El que és ben cert, peró, és que el Diable conviuentre nosaltres des de fa més de 2000 anys. Com us anava dient, fa molts, molts i molts anys que el Diable es va enfrontar amb una vella masovera de l'altra vora del riu. Aquesta, com que del Diable no en volia saber res, va fer mans i mánigues per entabanar-lo.

I és ben sabut que va aconseguir, maliciosament, els seus propósits. El Diable, enganyat, va haver de complir la seva promesa, i va bastir un pont entre les dúes viles més properes, Castellbisbal i Martorell. Aquest pont de qué parlem és el nostre conegut Pont del Diable, que tot i que alguns el volen fer de Martorell, la meitat és ben nostra. Continuem. Així doncs el Diable, veient-se ensarronat, va fugir muntanyaamunt, amagant-se als boscos i serres de Can Coromines i Can Nicolau de Baix. Els castellbisba­lencs, homes i dones de seny, varen acollir-lo, primer amb cautela, peró després amb
simpatia i bones maneres. El Diable, agrait com estava, va tenyir tot el terme d'una terra meravellosa, la coneguda Terra Vermella. Aquest era el seu territori. D'aquesta manera, a tots els habitants de Castellbisbal que caminessin pels camins i corriols del terme se'ls queda­rien les potes-roges. D'aquí el mot que encara avui perviu i mantenim. Aquesta empastifada, que a priori podia ser vista com una malifeta endi­moniada era, tot el contrari, una protecció de qué gaudien els castellbis­balencs i castellbisbalenques. Era el que ara en diríem una assegurança, ja que el Diable, només amb un cop d'ull, identificava els potes-roges, i sabia en tot moment que aquests eren els seus amics i amigues. Peró aixó no és tot, alhora servia perqué aquests fossin reconeguts entre els seus veins de Martorell, Molins de Rei, El Papiol, Sant Andreu, Rubí, Terrassa, etc.
Era tan gran la categoria que donava ser pota-roig, que els nostres avant-passats gau­dien d'uns privilegis com mai. Ningú gosava discutir o barallar-se amb un pota-roig per no caure en desgrácia, ja que tothom temia que el Diable llencés damunt seu qualsevol terrible maledicció.
Els mesos passen, i la terra vermella que engalana el poble dóna molts bons fruits i collites excel.lents. Els vilatans estan contents i satisfets de tenir, entre ells , un hoste com el Diable. Per aquest motiu, als inicis, el poble passá a anomenar-se Benviure; aixó feia referéncia a com s'hi estava i s'hi vivia, de bé, per aquestes contrades.

Amb els anys, tots els actes del Diable son reconeguts com a bons i profitosos per als castellbisbalencs i castellbisbalenques, i són els altres pobles els que condemnen el Diable sempre que tenen desgrácies. Un exemple aclaridor és el següent. Mentre les viles properes a la vora del riu tenien por de l'aigua i de les seves riuades, sempre atribuïdes al Diable, aquí, a Castellbisbal, fruit de l'esforç de molts, aconseguim, ara fa 87 anys, que aquesta arribi canalitzada de baix a dalt. I no sols arriba l'aigua l'any 1911, sinó que aquesta ve acompanyada de la llum. "Aixó és obra del Diable" deien molts dels nostres admirats veins. Va ser tan gran l'esdeveniment que els nostres besavis i besávies decidiren de celebrar-ho més que mai. D'aquesta manera, any rere any i fins al dia d'avui, el 20 d'a­gost celebrem la nostra Festa Major. I com es evident, no és cap sant que venerem, sinó el
mateix Diable.(Un altra dia explicarem per qué l'església decideix bastir un castell i posar-hi un bisbe, per fer front al Diable.) Peró encara us en diré més. Quan fa 20 anys un grup de joves deci­deixen crear la Cuca i celebrar-ho pels carrers, no era més que una res­posta per retre homenatge al Diable, dansant tots junts pels carrers i places de la vila. D'ençá del primer Empaitafoc, que la preséncia del Diable i del poble al carrer en els moments de festa no ha faltat mai. Una preséncia no només lúdica, sinó també ritual. Als castellbisbalencs i castellbisbalen­ques ens arribava la purificació mitjançant la llum i el foc, i el bateig mit­jançant I'aigua. Aquesta litúrgia, amb els anys, s'ha enriquit. Primer s'hi varen incorporar diables, després la canalla va imitar als grans i va fer la seva Cuca Petita, més tard es fa el Danissei, imatge totémica del Diable. Enguany tenim uns individus nous, els Capsigranys, que son els fills de la masovera que va engalipar el Diable, i que per purgar l'herencia, han vingut a viure a I'Eixample , i encara mes al gener del 2007 vam neixer els POTAFOCS diables infantils , ells seran els nostres successors . Tots ells són la humanització de la Festa. Per aquest motiu, d'enqá dos anys que el Diable, amb majúscules, vol compartir amb nosal­tres la seva festa. Així doncs, el dia de I'Empaitafoc arriba pel carrer de Sant Mateu, procedent del torrent de Pegueres, l'estimat Personatge,que no és cap altre que el mateix Diable. Amb ell, tots i totes saltem i ballem
celebrant-ne la benvinguda. El Cap dels Diables, la Cuca, la Cuqueta, els Diables, els Capsigranys, els Potafocs, els Aiguaders i tots els amics i amigues del poble, ens vestim de festa, ens pintem el cap de color vermell, ens posem la barretinota, i sortim al carrer.

Aixó és tot, amics i amigues, si us ho
voleu creure bé, i sinó també, perqué com tota Ilegenda, no tot és veritat ni tot és mentida.

El que sí que us diem és:

Visquin la rauxa i l'alegria, Visquin el Diable i la seva follia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aniversari 10 anys molt cabrons

El passat 12 d'octubre els Cabrons i Bruixes de Centelles vam voler celebrar amb tots vosaltres el desè aniversari de la colla.

Volem agrair a tots els que vau ajudar a fer-ho possible i a tots els que vau participar en aquesta celebració tant especial.

I aquí us deixem el recull de fotos de les activitats que es van anar succeint durant tot el dia!

Foc i Soroll!Festa Major de Centelles 2019

Divendres 30 d'agost, dins el programa de la Festa Major de Centelles, els Cabrons i Bruixes vam sortir pel poble fent el que millor sabem fer, cremar-ho tot!
Sempre acompanyats per la marxa dels nostres tabalers, grans i menuts ens vam anar turnant per fer les delicies de tots aquells que van atrevir-se a atravessar les espurnes de les nostres forques i escombres.
I diumenge, per tancar la Festa Major, els nostres cremadors van il·luminar el cel de Centelles amb un fantàstic castell de focs. Aquí teniu el recopilatori de fotos.
Visca els Cabrons i Bruixes! Visca Centelles!White Fest

El dia 1 de setembre, es va preparar la nostra gran nit, la famosa White Fest dintre dels actes de la festa major de Centelles.

Va ser un dia molt intens, preparant les barres, les begudes i decorant tot el recinte
de la Riera Blanca.

Darrere d'això hi han moltes hores de dedicació i esforç, però veure gaudir a la gent de l'espectacle i lo bé que s'ho passen, es la recompensa.

Com cada any els nostres mojitos, van ser la beguda estrella de la nit.

Fot-li Cabrons i Bruixes!!!